onsdag 14 september 2011

Geometri på stan!

På jakt efter matematik i vardagen bestämde vi oss för att leta efter geometriska former. När man väl börjar leta efter vardaglig geometri finner man den överallt!

Bilden vi har valt kan anpassas efter åldersgrupp och situation. Man kan se den som en inledande diskussion om ämnet geometri och även längre fram i undervisningen använda bilden för att beräkna area.





En idé är att kopiera denna bild och låta eleverna klippa itu A-huset till olika, för dem kända, geometriska former. Begrepp som kan diskuteras är således cirkel/halvcirkel, hel/halv och jämförelsen mellan bråk- och decimalform.

För att fortsätta diskussionen om vardaglig geometri och om hur denna återfinns i vardagen kan man  diskutera och jämföra ovan bild med följande bild:


Här kan man diskutera med eleverna om de för det första ser likheter mellan byggnaderna och om de tycker att den övre bilden överensstämmer med den nedre. För det andra kan man låta eleverna klippa och klistra på nytt och se om de delar upp byggnaden i andra geometriska former.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar